Syde van der Ploeg

Syde is in 1975 geboren in Dokkum. Op 8-jarige leeftijd begon hij met het bespelen van de cornet bij brassband ‘Ere zij God’ in zijn toenmalige woonplaats Damwoude, waar hij na korte tijd overstapte op euphonium.

Op euphonium studeerde Syde bij Anne Travaille aan het conservatorium te Groningen, waar hij zijn diploma Docerend Musicus in 1999 behaalde. Tijdens deze periode mocht hij veel ervaring opdoen bij ‘Soli Deo Gloria’ (tegenwoordig SoliBrass) uit Leeuwarden.

In 2003 mocht hij daarvoor zijn diploma hafabra-directie in ontvangst nemen. In het kader van deze opleiding volgde Syde verschillende masterclasses bij o.a. David King, Jan de Haan, Eugène Corporon, Ian Porthouse en Ivan Meylemans.

Tijdens zijn studie dirigeerde hij al meerdere orkesten. Hij is begonnen bij brassband ‘De Bazuin’ Donkerbroek en heeft hierna als dirigent voor o.a. fanfare ‘Melodia’ Wijckel, Brassband ‘Euphonia’ Wolvega en Brassband Breukelen gestaan.

Tegenwoordig is Syde werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en is hij naast dirigent van Crescendo ook dirigent van het Frysk jeugd Fanfare Orkest.